Vyhněte se rozvodové válce!

persons-731514_1920Rozvodové a rozchodové spory vždy dopadají na děti, počet vyostřených situací se přitom zvyšuje. Často se tak setkáváme s bráněním ve styku s dítětem jedním z rodičů, neplacením výživného a rodičovskými únosy dětí. 

Děti, které prošly těžkým rozvodovým bojem, často trpí posttraumatickou stresovou poruchou, jež se projevuje nočním pomočováním, vadami řeči, jsou více plačtivé, lítostné a mnohdy si vybíjí svůj potlačovaný vztek na jiných osobách, věcech či zvířatech. Druhý extrém jsou děti, které se stáhnou do sebe a tzv. introvertují, přestanou komunikovat s kamarády a okolím a své potíže si vztahují do sebe. Takové děti mají v dospělosti sebepoškozující tendence, poruchy příjmu potravy, deprese, úzkosti a sebevražedné sklony.

Jak se vyhnout „rozvodové válce“? Předně mysleme od počátku více na své děti. Zkusme se oprostit od prohlubování nepřátelství a zraňování sebe navzájem. Jednejme v souladu s našimi hodnotami a myšlenkou na lepší budoucnost sebe a svých dětí. Komunikujme s partnerem. V případě potřeby konzultujme své obavy a úzkosti s odborníky.

 

Adam Grof

21.10.2015

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>